17.05.2024.

19:06

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Naredna dva-tri dana ključna! Fico je operisan, ali mu je život i dalje u opasnosti

- Naredna dva do tri dana biće ključna za oporavak Roberta Fica, čije je stanje i dalje veoma ozbiljno - rekao je Kalinjak u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama. On je zahvalio svim medicinskim radnicima koji sada brinu o premijeru.

Pokušaj atentata na Fica, koji se više puta protivio isporuci oružja Ukrajini i njenom članstvu u NATO , dogodio se 15. maja nakon povlačenja vlade u gradu Gandlova, 190 kilometara od slovačke prestonice Bratislave.

Informer

Fica dovoze u bolnicu

Premijer je helikopterom prevezen u bolnicu u Banskoj Bistrici. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Ficovo stanje kritično. Prilikom pokušaja atentata, napadač je ispalio pet hitaca u premijera Slovačke, policija je privela strelca na licu mesta. Vicepremijer je rekao da je Fico pogođen sa četiri metka, od kojih je jedan političaru probio stomak.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, napadač je bio motivisan političkim motivima. Slovački mediji javili su da je pokušaj atentata izveo 71-godišnji pisac Juraj Cintula, koji je pucao u Fica kada je došao da pozdravi ljude u blizini sednice vlade.

Republičko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je osoba koja je pucala na slovačkog premijera sama učestvovala u antivladinim protestima, ali nije bila povezana sa radikalnim grupama.

Informer

 

Prema navodima odeljenja, čovek se nije složio sa postupcima vlade zemlje, uključujući protivljenje obustavljanju isporuke oružja Ukrajini. Preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Slovački premijer Fico usprotivio se isporuci oružja Ukrajini, a takođe je izjavio da će blokirati članstvo Ukrajine u NATO, jer bi to značilo početak Trećeg svetskog rata. Prema Ficovim rečima, sukob u Ukrajini je počeo još 2014. godine sa „divljujućim ponašanjem ukrajinskih neonacista“, a Rusija je bila prevarena u uverenju da će NATO prestati da se širi.

Premijer Slovačke se izjasnio protiv slanja vojnog osoblja u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, eventualno slanje NATO trupa u ovu zemlju dovelo bi do eskalacije sukoba. Fico je naveo i da Slovačka nije jedna od zemalja koje su zainteresovane da od Rusije prave neprijatelja.