17.05.2024.

19:40

Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin

Planeta

Makron se našao u nebranom grožđu! Francuski predsednik mora da se bori sa nekoliko kriza

Dok je francuski predsednik Emanuel Makron započeo nedelju u svojoj zoni komfora, hvaleći se međunarodnoj poslovnoj eliti u Versajskom zamku kako je transformisao Francusku u magnet za investicije, završava je boreći se sa nekoliko zasebnih kriza, piše "Blumberg".

Američki medij podseća da je Makronova vlada bila je prinuđena da uvede vanredno stanje u Novoj Kaledoniji nakon smrtonosnih protesta separatista, a da su dan pre toga dva zatvorska čuvara u severnoj Francuskoj ubijena i tri ranjena u pokušaju naoružanih napadača da oslobode zatvorenika u tranzitu. Povrh toga, policija je prošle noći ubila čoveka koji je pokušavao da zapali sinagogu u Ruanu.

Do kriza dolazi svega tri nedelje pre izbora za Evropski parlament, a u trenutku kada nova anketa sprovedena za "Figaro" pokazuje da je bezbednost treća najbitnija stavka Francuzima, od kojih 70 ne veruju u Makronovu sposobnost da istu omogući.

Povrh toga, "Blumberg" napominje da ankete pokazuju da će "štićenik" Marin Le Pen iz Nacionalnog okupljanja, Džordan Bardela, verovatno pobediti Makronov "Preporod" sa oko dvostruko više glasova.

Le Penova je već iskoristila porast cena da kritikuje probiznis reforme vlasti, dok se Bardela osvrnuo na najnovije krize tokom govora održanog u četvrtak.

"Sada znamo da je javni red dragoceno bogatstvo koje više nije garantovano i da francusko društvo može da sklizne u masovno i nekontrolisano nasilje", rekao je on.