18.05.2024.

06:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Francuska šalje "ultra-stelt vojnike" u Ukrajinu! "FRAN" grupa je skroz nevidljiva: Ovo joj je glavni zadatak

Trenutno se na teritoriji Estonije odvijaju vežbe u koje je uključeno 14 hiljada vojnika zemalja NATO -a „kako bi se Rusiji pokazalo da bi invazija bila loša ideja“, pišu mediji.

Vežbom se testiraju veštine „potpuno nove jedinice koja bi bila veoma korisna u Ukrajini“. Reč je o takozvanoj FRAN grupi, „odgovornoj za neotkriveno kretanje izvan neprijateljskih linija kako bi obezbedila izviđanje i zauzimanje rovova“.

Kako je stariji narednik Kventin rekao radio stanici, teren u Estoniji je „veoma sličan Ukrajini i širokim ravnicama na istoku“.

Prema izveštajima medija, vojnici mogu satima da se kriju u žbunju u maskirnoj odeći, koristeći video snimak sa dronova.

- Imamo povratnu informaciju od kamere, koja se vrši u realnom vremenu. Vrlo dobro možemo da vidimo trupe na zemlji na visini od 200 ili 300 metara - objasnio je vojnik.

Ova eksperimentalna jedinica, koju čine „ultra-stelt vojnici”, odgovorna je za otkrivanje neprijateljskih rovova, „pronalaženje ulazne tačke u neprijateljski rov i njegovo zauzimanje”.

Francuska vojska trenira u realnim uslovima i izjavljuje da je „već spremna da brani svog estonskog saveznika“, zaključuje radio stanica.

Francuski predsednik Emanuel Makron je ranije rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Ruska Federacija probije linije fronta i postoji zahtev Kijeva. Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje“ su se složile sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je opasnom retoriku Pariza u vezi sa mogućnošću slanja vojnika u Ukrajinu. Kremlj je takođe naveo da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi razgovaralo o temi slanja vojnog osoblja o nanošenju „strateškog poraza“ Rusiji.

Oni su primetili da jedan broj zemalja drži „prilično trezvenu procenu potencijalnih opasnosti od takve akcije i potencijalne opasnosti od direktnog umešanosti u vrući sukob” koje „apsolutno nije u interesu ovih zemalja; ovoga.”