18.05.2024.

14:04

Foto: Foto: Printscreen/Twitter

Planeta

Svi gledaju ovaj znak ruske Grupe "Sever"! Nezadrživo idu ka Harkovu, a na vojnoj tehnici nose poseban simbol (FOTO)

Prema nekim tumačanjema, reč je o slovenskom simbolu - krstu u rombu, što znači "nezasejano polje".

Već prvog dana je Operativna grupa "Sever" postigla značajne uspehe u teritorijalnom smislu.

Postavlja se pitanje da li je cilj operacije odbacivanje protivnika od Belgoroda ili je udar osmišljen sa idejom podrške Kupjanskom frontu. Kako stvari stoje, Rusi su prošle subote udarili na četiri mesta i već tokom dana sva četiri mesta proboja su se spojila u jedinstven front, piše tvfront.rs.

Sve od mesta Streleče, na zapadu, pa do Volčanska i Tihe na istoku, su pod ruskom kontrolom. Front je pomeren kilometrima u dubinu teritorije Ukrajine i sada se prostire u dužini od oko 70 kilometara. Poslednje informacije govore da su ruske snage ušle u Volčansk, koji je ujedno i najveće naselje na ovom potezu.

Zapadni mediji su danima najavljivali ofanzivu, ali se stiče utisak da Rusija nije angažovala sve snage koje su uočene u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

S obzirom da je napada bio očekivan, stiče se utisak da je Operativna grupa "Sever"“ ostvarila značajne rezultate koristeći relativno male snage. U narednim danima ostaje da se vidi da li će se front fokusirati na jug, na podršku Kupjanskom pravcu. Naravno, moguće je i da će doći do novih proboja iz Kurske i Belgorodske oblasti.