Autor: Informer.rs

18.05.2024.

23:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Britanija otima, ne pita! Kipar preko 60 godina ne može da se reši Engleza!

Oblasti suverenih baza su stvorene 1960. Londonskim i Ciriškim sporazumom, kada je Kipar stekao nezavisnost od Britanske imperije, kao što su Ujedinjene nacije zabeležile 1960. kao ugovor 5476.

Ujedinjeno Kraljevstvo je želelo da zadrži suverenitet nad ovim oblastima, jer je to garantovalo korišćenje britanskih vojnih baza na Kipru, uključujući RAF Akrotiri, i garnizon britanske vojske.

Važnost baza za Britance zasniva se na strateškoj lokaciji ostrva, na istočnoj ivici Mediterana, blizu Sueckog kanala i Bliskog istoka i mogućnost korišćenja baze RAF-a kao polaznog mesta za vojne avione i obuku.

Garnizonski oficirski okršaj u Dekeliji, u julu i avgustu 1961. godine došlo je do serije bombaških napada na cevovod koji je navodio svežu vodu do oblasti suverene baze Dekelija.

Gasovod je dvanaest puta probijan eksplozijama.

Informer

 

Početkom 1970-ih, SAD su izgradile radar iznad horizonta pod nazivom Kobra Šu, koji je mogao da posmatra operacije aviona i testiranja raketa u južnoj Rusiji.

Ovim je upravljao RAF u ime američkih vazduhoplovnih snaga.

To je pojačalo raniji britanski sistem izgrađen ranih 1960-ih pod nazivom Projekat Sandra.

Upotreba baze u SAD je bila skrivena od kiparske vlade zbog njihove osetljivosti.

A 1974. godine, nakon vojnog udara kiparske nacionalne garde, Turska je izvršila invaziju na sever Kipra, što je dovelo do uspostavljanja međunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar.

Informer

 

To nije uticalo na status baza.

Kiparskim Grcima koji su bežali od turskih snaga bilo je dozvoljeno da putuju kroz zonu suverene baze Dekelija i data im je humanitarna pomoć, dok su oni iz Ahne osnovali novo selo koje je još uvek u oblasti suverene baze Dekelija.

Tursko napredovanje je zaustavljeno kada je stiglo do ivice oblasti suverene baze Dekelija da bi se izbegao vojni sukob sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Informer

 

U oblasti suverene baze Akrotiri postavljen je izbeglički kamp sa šatorima u „Srećnoj dolini“ (deo kantona Episkopi) za smeštaj kiparskih Turaka koji su bežali iz Limasola i sela koja okružuju ovu oblast, sve dok 1975. nisu proterani iz RAF Akrotiri preko Turske do severnog Kipra.

Neke izbeglice kiparskih Grka ostaju smeštene na zemlji u delovima sela Trahoni i Kolosi koji spadaju u oblast suverene baze Akrotiri.