19.05.2024.

10:20

Foto: Printskrin video

Planeta

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

U subotu se hiljade aktivista okupilo u centru Tel Aviva kako bi zahtevali prevremene izbore i hitan dogovor o oslobađanju izraelskih talaca koji se drže u Pojasu Gaze više od sedam meseci. Protest je održan je u blizini kompleksa vladinih zgrada, gde se nalazi i sedište Ministarstva odbrane.

Po završetku dogovorenog protesta, grupa od stotinak prisutnih počela je da blokira saobraćaj u obližnjim ulicama. Okupljeni su ignorisali brojne zahteve policije da se raziđu, nakon čega su pripadnici reda upotrebili vodene topove i rasporedili konjičke jedinice. 

Policija je privela najmanje 15 aktivista zbog remećenja javnog reda i mira.

Pogledajte!

Protest je usledio usred "ćorsokaka" u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze i zamene za oslobađanje talaca.

Izrael je 7. oktobra 2023. godine bio podvrgnut raketnom napadu iz Pojasa Gaze. Nakon toga, borci palestinskog pokreta Hamas ušli su u granična područja, otvorili vatru na vojsku i civile i uzeli više od 200 talaca. Prema podacima vlasti, poginulo je oko 1,2 hiljade ljudi.

Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u Pojasu Gaze, koja je uključivala napade na civilne ciljeve. Izrael je najavio potpunu blokadu enklave, obustavljene su isporuke vode, struje, goriva, hrane i lekova. Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, više od 35 hiljada ljudi je poginulo, a preko 79 hiljada je povređeno.

U noći 7. maja, kopnene snage ID ušle su u Rafu, koji se nalazi na granici sa Egiptom. Sam grad se smatra poslednjim uporištem Hamasa.