20.05.2024.

07:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Šok! Amerika priznala poraz! Kreće povlačenje vojske: Do ovogo datuma sve mora biti gotovo!

"Ministarstvo odbrane Nigera i Ministarstvo odbrane SAD postigli su dogovor o povlačenju američkih trupa, koje je već pokrenuto. Odlučeno je da će ovaj proces biti okončan najkasnije do 15. septembra 2024. godine", navodi se u zajedničkom dokumentu, čiji sadržaj je objavila vojna hunta u Nigeru.

U saopštenju se dodaje i da su predstavnici ministarstva odbrane dveju država održali nekoliko sastanaka u Nijameju u periodu od 15. do 19. maja.

Kako bi se procedura povlačenja što više pojednostavila, vlasti Nigera će dozvoliti vojnim avionima američke vojske da lete u vazdušnom prostoru i sleću na teritoriju ove države. Prema dostupnim podacima, u Nigeru se nalazi ukupno 1.100 pripadnika Oružanih snaga SAD.

Podsećanja radi, Niger je sredinom marta raskinuo sporazum kojim se američkom kontingentu dozvoljava da ostane u zemlji, a SAD su 20. aprila obavestile vlasti afričke države da će povući svoje trupe.

Istovremeno, u Niger su stigli vojni instruktori iz Rusije koji će prema rečima jednog od njih "obučavati vojsku Nigera, u okviru sporazuma o razvitku vojne saradnje Rusije i Nigera". Takođe, Moskva je pristala da u Nigeru instalira sistem PVO.