20.05.2024.

23:30

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Ameri namerili da oružjem otmu orbitu Zemlje, Rusi pokušali da ih spreče u SB UN, ali nisu uspeli! Nek nam je Bog upomoći!

Rezolucija nije dobila potrebnih devet glasova od 15. Za rezoluciju je glasalo sedam zemalja, sedam je bilo protiv, a jedna zemlja uzdržana. Za rezoluciju su glasali Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Ekvador, Mozambik i Sijera Leone. Švajcarska je bila uzdržana. Protiv su bile SAD, Francuska, Britanija, Japan, Slovenija, Republika Koreja i Malta.

Ranije, 18. maja, Njujork Tajms je izvestio da Sjedinjene Države nameravaju da rasporede novu zaštitu za svoje satelite u svemiru . Prema pisanju publikacije, SAD se više neće oslanjati na vojne satelite za komunikaciju, navigaciju i praćenje pretnji.

Ruska Federacija i Kina predložile su 24. aprila amandman na rezoluciju SAD i Japana o nepostavljanju nuklearnog oružja u svemir. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja skrenuo je pažnju na to da je nacrt rezolucije Vašingtona i Tokija o nepostavljanju oružja za masovno uništenje u kosmosu usmeren samo na jačanje raskola između članica Saveta bezbednosti UN.

Pre toga, 18. marta, stalna predstavnica SAD u organizaciji Linda Tomas-Grinfild rekla je da su SAD i Japan pripremile nacrt rezolucije kojim se potvrđuju obaveze zemalja učesnica Sporazuma o svemiru da ne postavljaju nuklearno oružje u zemljinu orbitu. Prema njenim rečima, svako raspoređivanje nuklearnog oružja u orbiti oko planete bilo bi bez presedana, opasno i neprihvatljivo.

U međuvremenu, 1. marta ruski predsednik Vladimir Putin je na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti zemlje rekao da Moskva ne planira da raspoređuje nuklearno oružje u svemiru.