26.05.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Planeta na nogama! Ako ovaj plan Zelenskog uspe - počinje treći svetski rat! Britanci upozorili na očajnički potez ukrajinskog lidera!

- Sasvim je očigledno, a poslednjih dana vidimo sve više znakova toga, da Zelenski želi direktno da uključi NATO. U suštini, on poručuje Amerikancima: ‘Želim potpunu eskalaciju i želim da vi direktno učestvujete u tome.’ On savršeno razume da ako uspe da postigne takav nivo eskalacije, onda SAD rizikuju da budu uvučene u sukob, a za njega je to jedini način ne samo da pobedi, već i da ostane predsednik Ukrajine - rekao je Merkuris.

Merkuris je takođe dodao da je Zelenski po isteku predsedničkog mandata u opasnoj poziciji i da zbog toga ukrajinski političar može doneti očajne odluke kako bi ostao na vlasti ili izbegao smrt.

Na Zapadu se sve češće govori o direktnoj intervenciji u ukrajinskom sukobu. Tako je francuski predsednik Emanuel Makron najavio moguće slanje francuskog vojnog osoblja u Ukrajinu, dok je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron nazvao prihvatljivim udare ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju Rusije britanskim projektilima. Kasnije je šef britanskog ministarstva odbrane Grant Šaps priznao da je Kijev zaista dobio dozvolu od Londona da upotrebi britansko oružje za napad na Krim, jer to poluostrvo smatra teritorijom Ukrajine.

Kremlj je ono što se dešava nazvao neviđenom eskalacijom napetosti koja zahteva posebnu pažnju i mere. Prema rečima predsedničkog sekretara za štampu Dmitrija Peskova, Evropljani vide da se situacija brzo menja i da je bremenita potpunim kolapsom za Ukrajinu, pa namerno eskaliraju situaciju.