21.05.2024.

14:09

Foto: Reuters

Planeta

Zelenski vikao na ambasadore, bila je to histerija, ponavljao samo jedno! Lavrov otkrio šokantne detalje sastanka u Kijevu!


- Imamo informacije - imamo priliku da dobijemo informacije koje obično nisu namenjene za objavljivanje. Povišenim, gotovo histeričnim tonovima, tražio je podršku za svoju formulu mira kao sredstvo da primora Rusiju da klekne - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle Ministarskog saveta ŠOS-a u Kazahstanu.

On je primetio da osoba koja ne oseća potrebu da se kontroliše počinje da govori istinu.

Podsetimo, Švajcarska će biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna, ali se očekuje da će prisustvovati do 120 šefova država.

Portparol Ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao za RIA Novosti da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji da učestvuje na samitu o Ukrajini,

- Moskva neće učestvovati ni u kom slučaju - rekao je i dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusiju, jer "govorimo o drugoj opciji za probijanje neodržive formule mira" koja ne uzima u obzir ruske interese. 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da je pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije besmislen, ali da je neophodno razumeti o kojoj formuli mira će se razgovarati na samitu u Švajcarskoj.

Ranije je Kremlj saopštio da sada nema preduslova za prelazak situacije u miroljubivi pravac za Rusiju da se ciljevi specijalne operacije za sada mogu postići samo vojnim putem. Kako je naveo Kremlj, situacija u Ukrajini može da se kreće u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzmu u obzir de facto situacija i nova realnost.