21.05.2024.

13:10

Foto: Shutterstock/Reuters/AP

Planeta

Članice EU moraju da uhapse Netanjahua! Hitno se oglasio Borelj, komplikuje se situacija!

- Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu. Sve države koje su ratifikovale statute MKS moraju da sprovode njegove odluke - napisao je Borelj na Iksu.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da podržava nezavisnost MKS i njegovu "borbu protiv nekažnjivosti", a povodom poziva tužioca MKS za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa.

- Francuska podržava Međunarodni krivični sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjihovsti u svim situacijama - piše u saopštenju koje je preneo Rojters.

Dodaje se osuda Hamasovih "antisemitskih masakara" 7. oktobra, ali i mogućih kršenja međunarodnog prava izraelske vojske u Gazi.

- Što se tiče Izraela, Pretpretresno veće već tek treba da odluči da li će izdati te naloge, nakon što ispita dokaze koje je priložio tužilac - navodi se u saopštenju.

Dakle, iako je tužilac zatražio naloge za hapšenje, mogu proći meseci pre nego što tročlano sudsko veće odluči da li da ih izda ili ne.

Uz to Izrael nije član MKS-a i ne priznaje jurisdikciju suda, ali se Palestina pridružila organizaciji 2015. SAD su bile jedan od osnivala MKS-a, ali Kongres nikada nije ratifikovao Rimski statut. Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Saudijska Arabija i desetine drugih zemalja takođe ne prihvataju nadležnost suda.

MKS je zatražio izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog "izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu".

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.