21.05.2024.

17:56

Foto: Shutterstock

Planeta

Taktika kojom je srušena Avdejevka sada je u Harkovu! Iz Vovčanska se javio šef policije, nanosi neopisivu štetu

Rusi ih mogu proizvesti lako, jeftino i u velikim količinama, a ukrajinska vojska strepi od njih jer prouzrokuju razaranja koje je teško sprečiti.

Veruje se da su samo prošle sedmice upotrebili više od 200 kliznih bombi u napadu na ukrajinski severni grad Vovčansk tokom trenutne ruske ofanzive u blizini Harkova.

Šef policije u Vovčansku Oleksij Harkovski izbliza je video štetu kakvu klizne bombe mogu da nanesu, piše BBC.

- Nema reči kojima bi se opisale posledice napada kliznih bombi - kazao je šef policije.

Masovna upotreba kliznih bombi ruskih snaga relativno je nedavna pojava, koja se poslednjih meseci pokazala razorna za ukrajinske snage. Njihova je prednost u tome što ih je jeftino proizvesti – starim sovjetskim bombama dodaju sklopiva krila i satelitsku navigaciju – a s druge strane izuzetno su destruktivna.

Nedavni izveštaj Centra za analizu evropske politike (CEPA) navodi da su klizne bombe bile odlučujuće u zauzimanju nekada jako utvrđenog ključnog istočnog grada Avdejevke u februaru. A sad tu istu metodu koriste i za napade na Harkov, dok se Ukrajina muči da se suprotstvai toj metodi.

- Tokom proteklih šest meseci često su nas pogađale klizne bombe, možda pet do deset bombi sedmično... ali ovaj mesec bilo ih je više nego ikada - rekao je šef policije u Vovčansku.