21.05.2024.

22:20

Foto: EPA

Planeta

Svađa na evropskoj desnici! Marin le Pen ne želi da sedi sa AfD-om u Evropskom parlamentu

- Posle nedavnih izjava AfD-a, nećemo sedeti sa njima tokom sledećeg mandata u Evropskom parlamentu - rekla je poslanica i portparolka kampanje Nacionalnog okupljanja Karolin Parmentije za "Politiko".

Francuska partija, koju predvodi Marin le Pen, provela je godine pokušavajući da privuče umerenije birače i distancira se od svoje krajnje desničarske prošlosti, dok AfD zauzima sve tvrđe stavove, navodi taj portal.

I francuska i nemačka stranka su članovi grupe Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu, za koju se predviđa da će povećati podršku na izborima u junu. Parmentije nije precizirala da li Nacionalno okupljanje planira da napusti ID ili će tražiti isključenje nemačke stranke.

- Ovo neće imati uticaja na ID u budućem mandatu, jer imamo pripadnike iz dovoljno država da zadržimo našu političku grupu - rekao je savetnik Le Penove, koji je želeo da ostane anoniman.

Informer

Marin Le Pen i Emanuel Makron

- Obavestili smo naše saveznike da ne želimo da sedimo sa njima (AfD) u novom sazivu parlamenta.

Francuska odluka usledila je nakon intervjua sa Maksimilijanom Krahom u italijanskom dnevniku "Republika" u kojem je vodeći kandidat AfD rekao da "nikada neće reći da je bilo ko ko nosi SS uniformu automatski kriminalac", pozivajući se na nemačkog romanopisca Gintera Grasa, koji je kasno u životu priznao da se pridružio Vafen-SS kao tinejdžer.

Krahov pomoćnik je rekao da ne može da komentariše jer ne zna šta francuska delegacija namerava da uradi.

- Ne smatramo Gintera Grasa kriminalcem - dodao je pomoćnik.