22.05.2024.

07:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Smrt Raisija je samo početak! Kreće još veća ludnica u Iranu?! Rusi otkrili plan Amerike da zapali sve: Nateraće Teheran...

Prema njegovim rečima, tragična smrt iranskog predsednika nesumnjivo će dovesti do ozbiljnih promena u unutrašnjoj i spoljnoj politici ove zemlje.

- Barem, na to računaju brojni zapadni igrači, koji ranije nisu krili želju da u Teheranu vide mrtvog Raisia, posle pokretanja novog strateškog kompleksa sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim- hidroelektrane na reci koja razdvaja Iran i Azerbejdžan. Prema tom planu, azerbejdžanske vlasti bi uz podršku Turske, pokušale da nateraju Teheran na akcije protiv Bakua - kaže ekspert i pojašnjava:

- Videli smo i ranije pokušaje, da se napetosti između Bakua i Teherana naduvaju u novi veliki rat, međutim, francuski i američki provokatori nisu uspevali da unesu destruktivne odnose između zemalja regiona, i posebno pokušaja, da zabiju klin između Azerbejdžana i Irana.

Prema rečima eksperta, vest o približavanju pozicija Bakua i Teherana pozitivno je pozdravljena od svih uključenih u realizaciju multimodalnog međunarodnog transportnog koridora Sever-Jug, jer to najdirektnije utiče na tajming projekta i njegovo dostizanje planiranog obima.

„Bio je to udarac za one koji poslednjih godina opstruišu ovu inicijativu, koja sve zemlje uključene u nju podiže na potpuno drugačiji nivo - i po ekonomiji i po uticaju na procese u barem značajanom delu Evroazije“, kaže Arkov.

Politikolog je naglasio, da Rusija deli tugu iranskog naroda zbog tragedije, i da je izuzetno oprezna prema takvim „slučajnostima“.

„Pokušan je atentat na premijera Slovačke, Roberta Fica, a iranski predsednik Ebrahim Raisi je poginuo pod čudnim okolnostima. Njima je prioritet bio nacionalni interesi, a oni su rigidno odbijali da „plešu“ uz melodije aktuelnih američkih vlasti“, rezimirao je stručnjak.