22.05.2024.

10:13

Foto: Reuters

Planeta

Slovački ministar odbrane potvrdio: Postoji misteriozan događaj vezan za atentat na Fica!

Kako su se pojavile informacije da je neko nakon atentata na Fica izbisao nalog atentatora Juraja Cintule (71) na Fejsbuku, Kalinjak kaže da se "verzije istrage proširuju".

- Ovo je verzija koja navodi da postoje ljudi ili neka veća zajednice koja je možda povezana sa ovim slučajem - i to na osnovu više podataka, a ne jednog, koji su se desili neposredno posle samog atentata. Meta kaže da su mu dan posle konferencije za novinare na kojoj je identifikovan počinilac izbrisali nalog - što je otprilike više od 24 sata. Ja kažem da se nešto dogodilo u međuvremenu i to je stvar koja se dalje istražuje - izjavio je Kalinjak.

Dodao je da će "biti veoma srećan" ako Meta sarađuje u stavljanju na raspolaganje organima za sprovođenje zakona sadržaj profila koji je uklonio.

- To će svakako biti još jedna velika zagonetka u velikoj slagalici, koja će pokazati počinioca, kada ćemo moći da izvučemo adekvatne mere za budućnost.

Podsetimo, slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi nakon sednice Vlade 15. maja, koja je održana u gradu Handlova, na oko 150 kilometara severoistočno od Bratislave. Fico je odmah hospitalizovan u bolnici u Banskoj Bistrici i posle višečasovne operacije na 24 sata je uveden u stanje veštačke kome.

Na Fica je pucano kada je posle sednice izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima. Napadač, Juraj Cintula, odmah je uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica za krivično delo pokušaj ubistva iz političkih razloga.