22.05.2024.

22:40

Foto: Reuters/Pixabay/Fotoilistracija

Planeta

Japan treba da zaboravi na Kurilska ostrva na duže vreme! Pakt Rusije i Kine uplašio Tokio!

Peking i Moskva su potvrdili da će sledeće godine zajednički proslaviti 80. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu. Postoji velika verovatnoća da će oni aktivno sarađivati u promovisanju istorijske pobede nad Tokijem i intenziviranju konfrontacije sa Japanom, koji osuđuje specijalnu operaciju u Ukrajini.

Vladimir Putin je istakao da je Harbin grad-simbol bratstva ruskog i kineskog naroda. 

- Više od 12 hiljada sovjetskih vojnika poginulo je u borbama za oslobađanje severoistočne Kine od japanskih osvajača - rekao je predsednik u govoru 17. maja na ceremoniji otvaranja Rusko-kineskog sajma i bilateralnog foruma o regionalnoj saradnji u Harbinu, u provinciji Heilongđang.

Putin je istakao i istorijske veze između dve zemlje, a obišao je ratni spomenik sovjetskim vojnicima i položio cveće u prisustvu počasne garde vojnih lica obe zemlje.

U zajedničkom saopštenju dvojice lidera jasno se kaže: "Stranke napominju važnost pravilnog istorijskog obrazovanja, očuvanja i neprihvatljivosti skrnavljenja ili uništavanja spomenika iz svetskog rata sa fašizmom i najoštrije osuđuju akcije veličanja nacizma i militarizma, tj. kao i pokušaji njihovog oživljavanja". 

U dokumentu se dodaje i: "U tom kontekstu, strane nameravaju da dostojno proslave predstojeću 80. godišnjicu pobede Sovjetskog Saveza u Velikom otadžbinskom ratu i pobede u ratu otpora kineskog naroda protiv japanske agresije 2025. i zajedno promovišu pouzdano tumačenje istorije Drugog svetskog rata". 

Jasno je da da je Putin označiorežim Volodimira Zelenskog Ukrajini kao nacistički, ali je i upućena kitika militarističkoj administraciji Fumija Kišide, koji jača vojnu saradnju između Japana i Sjedinjenih Država. 

Sličan jezik nije uključen u zajedničko saopštenje izdato tokom posete Si Đinpinga Moskvi prošlog marta. Trebalo bi imati na umu i da se ovoga puta izražava i ozbiljna zabrinutost zbog ispuštanja prečišćene rashladne tečnosti iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči Tokijske elektroenergetske kompanije u svetske okeane, koju Kina naziva "vodom kontaminiranom nuklearnim blatom". 

Iako se čini da je izjava o kineskim interesima, čini se da Peking i Moskva slede cilj zajedničkog delovanja oko problema nuklearne elektrane Fukušima.

U intervjuu kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua pre posete Pekingu, Putin je pomenuo da su se „sovjetski i kineski vojnici borili rame uz rame protiv japanskog militarizma". 

Istovremeno, Tokio tvrdi da je SSSR nezakonito ignorisao japansko-sovjetski ugovor o neutralnosti, ušao u rat protiv Japana i zauzeo četiri severna ostrva i zahteva njihov povratak. 

U tom kontekstu, postoji bojazan da Rusija namerava da ojača opravdanje za teritorijalno vlasništvo nad „severnim teritorijama" aktivnim uključivanjem Kine u ovo pitanje.

Prema rečima Jukija Hasegave, višeg istraživača u Nacionalnom institutu za odbrambene studije, poslednja zajednička izjava Kine i Rusije ukazuje na želju obe zemlje da igraju vodeću ulogu u međunarodnom poretku. 

Izraz „ozbiljne zabrinutosti" zbog ispuštanja prečišćene vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči predstavlja jasan pritisak na Japan i treba ga pažljivo pratiti.

U pogledu istorijske svesti, strane su jasno izrazile svoje neslaganje sa pokušajima negiranja istorije Drugog svetskog rata. Kina i Rusija jasno su najavile planove za jačanje medijske saradnje između obe zemlje uoči proslave 80. godišnjice sledeće godine. S tim u vezi, možemo očekivati povećanu solidarnost Pekinga i Moskve u oblasti istorijskog i informacionog rata.

U ekonomskoj sferi, zavisnost Rusije od Kine je značajno porasla. U budućnosti, Rusija će verovatno nastojati da proširi trgovinu sa zemljama u razvoju , kao što je Indija.

U uslovima kada je interesovanje za teritorijalne probleme u Rusiji ozbiljno poraslo u vezi sa ukrajinskim sukobom, Tokiju će biti sve teže da napreduje u pregovorima sa Moskvom o "severnim teritorijama". S tim u vezi, japanska vlada bi trebalo da se fokusira na one oblasti interakcije sa Rusijom u kojima postoje neke perspektive - posebno o oblasti ribolova.