23.05.2024.

14:15

Foto: EPA

Planeta

Bivši šef CIA "nacrtao" kako bi Ukrajina mogla da pobedi Rusiju! Jedna stvar je ključna!

Kaže da je jedan od velikih problema Ukrajine visoka prosečna starost vojnika. 

- Analiza savremenog ratovanja stavlja u prvi plan četiri zadatka rukovodstva: da ima glavnu ideju, da prenese ideju, da navede svakoga da neumorno sledi ideju, da revidira i poboljša strategiju kad god je to potrebno, da nadgleda implementaciju ideje. (...) Morate zaista razumeti sopstvene snage, neprijateljske snage, teren, ljude, zemlju u kojoj delujete, sve elemente u njoj, plemena, verske sekte, etničke grupe, političke stranke, sve to, svi elementi društva, susedstva i tako dalje, a zatim modelovati ispravnu glavnu ideju. Zatim to efikasno komunicirate u svim delovima organizacije i svima onima koji imaju interes da reše konflikt. To je ogroman zadatak koji se mora nastaviti - rekao je general Petreus u sredu na Nacionalnom univerzitetu odbrane Carol I u Bukureštu, gde je predstavio svoju knjigu "Konflikt, evolucija rata od 1945. do Ukrajine", čiji je koautor Endrju Roberts. 

Na pitanje šta tačno znači pobeda u ovom sukobu, američki general smatra da Ukrajinci treba da povrate kontrolu nad svim teritorijama koje su bile u vlasništvu ove države pre 2014. godine.

- Još veće pitanje je da li je to moguće. Pretpostavljam da bi jedini odgovor bio da... zavisi. To prvenstveno zavisi od kontinuirane podrške SAD, ali i od toga kako će Ukrajina rešiti veoma tešku stvar, prosečnu starost svojih vojnika, koja je sada oko 40 godina. Zavisi i od toga da li će zapadne države pristati da Ukrajini daju 300 milijardi dolara iz ruskih fondova zamrznutih u zapadnim zemljama. Verujem (...) da je to legalno - istakao je Petreus.