23.05.2024.

20:44

Foto: Printskrin video

Planeta

Raisijeva smrt digla cene zlata u nebo! Svi žele da se zaštite, svet će tek platiti ovaj geopolitički potres!

Raisi, lider Islamske Republike, poginuo je u padu helikoptera 19. maja u severozapadnoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Šef države otputovao je u pogranični region nakon što se u subotu pridružio predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu da bi otvorio branu.

Prometno zlato je poraslo na 2.449,89 dolara za uncu tokom sesije u ponedeljak pre nego što je smanjilo neke dobitke. Povećanje je usledilo posle šireg rasta tržišta metala. Volstrit predviđa da bi cena plemenitog metala mogla skočiti na 2.500 dolara po unci u bliskoj budućnosti.

Cene zlata su ranije porasle na rekordno visoke u aprilu zbog straha od rata između Izraela i Irana, a očekuje se da će izgledi za veću nestabilnost u regionu nakon Raisijeve smrti podići plemeniti metal još više.

Kao dodatak geopolitičkoj nestabilnosti, tanker za naftu koji je išao za Kinu je tokom vikenda pogođen projektilom Huti u Crvenom moru.

- Okruženje geopolitičkih tenzija postaje komplikovano - rekao je za Rojters Dik Pun, generalni direktor Heraeus Metals Hong Kong.

Neki stručnjaci su istakli da je nastavak snažne kupovine iz Kine takođe podržao cene. Očekivanja analitičara o smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke takođe su navedena kao faktori koji bi mogli da podstaknu cenu zlata.

Investitori tradicionalno vide zlato kao "sigurno utočište" u vremenima tržišne neizvesnosti za zaštitu od rizika i kao skladište vrednosti. Hiljadama godina, poluge su se okretale usred ekonomske nestabilnosti, berzanskih kriza, vojnih sukoba i pandemija.

Ostali plemeniti metali takođe su napredovali u ponedeljak, a srebro je poraslo na 11-godišnji maksimum od 32,75 dolara za uncu.