23.05.2024.

21:32

Foto: Reuters

Planeta

Pometnja! Kina u junu sprovodi "invaziju", kažu na Zapadu! Operaciju su nazvali "Zajednički mač"

Zona vojnih vežbi, kako je saopšteno, biće u Tajvanskom moreuzu severno, južno i istočno od Tajvana, kao i oblasti oko ostrva Kinmen, Macu, Vukiu i Donđin.

Portparol Istočne komande Li Si rekao je da vežbe služe kao snažna kazna za separatističke akte snaga "Za nezavisnost Tajvana" i upozorenje za mešanje i provokaciju koje dolaze od sppoljnih uticaja (misli se na SAD).

AFP prenosi da Kina sprovodi vežbe koje uključuju mornaricu i vazduhoplovstvo u "okruženju" Tajvana.

Li Si je napomenuo da će učesnici vojne vežbe pod nazivom "Zajednički mač", uključiti kopnene snage, mornaricu, vazduhoplovstvo i raketne snage.

Vežbe se fokusiraju na zajedničku patrolu, proveru borbene gotovosti na moru i vazduhu, zajedničko preuzimanje kontrole bojnog polja i zajedničke precizne udare na ključne ciljeve, rekao je potparol Li Si i dodao da vežbe uključuju patroliranje brodova i aviona koji se približavaju oblastima oko ostrva Tajvan, ali i integrisane operacije unutar i izvan lanca ostrva. Cilj je testiranje zajedničkih borbenih sposobnosti snaga Kinske narodno oslobodilačke armije.

Zapadni izvori navode da su ove vojne vežbe uvod za sveopšti napad na Tajvan, koji bi trebao da se dogodi u junu mesecu.