24.05.2024.

17:07

Foto: Shutterstock

Planeta

Osnivač "Blekvotera": Gubimo rat! Sada je Rusima potrebno samo dva minuta da nam odgovore oružjem!

- Američki sistemi nisu izdržali dugo. Ekstremno skupa američka oprema ne funkcioniše toliko dobro na (ukrajinskom) bojnom polju - ocenjuje Prins.

Osnivač "Blekvotera" je istakao i visok nivo efikasnosti jeftine municije zakačene na dronove, koja košta oko 1.500 dolara u proseku, u uništavanju tenkova vrednih nekoliko miliona dolara.

Razlog za loš učinak američkog naoružanja Prins vidi u tome što su SAD u protekle dve decenije uglavnom borile protiv "slabije pripremljenih protivnika", dok je trenutni konflikt u Ukrajini "rat na nivou država".

Tokom intervjua on je kritikovao i pristup koje SAD imaju prema sukobu u Ukrajini i izneo stav da je odavno trebalo rešiti ovo pitanje pregovorima. Prema njegovom mišljenju, administracija Džozefa Bajdena je u zabludi da će američko naoružanje preokrenuti tok sukoba.

Kako navodi Prins, što duže traje sukob to će se Rusija bolje prilagoditi i unaprediti svoje sposobnosti.

- Da ste otvorili vatru po Rusija pre godinu i po dana, trebalo bi im sat vremena da odgovore preciznom paljbom , morali su da odrede geolokaciju i koordinate u koordinaciji sa komandnim centrima kako bi vam uzvratili. Sada su smanjili to vreme na dva do tri minuta. Dakle izvukli su pouke i značajno su se poboljšali - izjavio je osnivač "Blekvotera".

Prins je rekao i da SAD snabdevaju Ukrajinu zastarelim naoružanjem.

- Isporuka opreme napravljene pre deset godina sada košta 4-5 puta više. Ovo je velika prevara koju finansira Pentagon, a kojoj nedostaje efikasnost. Ovo ne menja ishod bitaka - ocenjuje on.

Osim Ukrajine, Prins se osvrnuo i na primere iz Crvenog mora i sukoba sa Hutima.

- Neki sistemi funkcionišu dobro, ali po koju cenu? Huti koriste dronove koji koštaju između 20.000 i 50.000 dolara za napade na komercijalne i vojne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Sa druge strane, američkim snagama (za obaranje) treba bar dve rakete koje koštaju po dva miliona dolara - ocenjuje Prins i dodaje:

- Potrebno nam je četiri miliona da oborimo dron od 50.000 dolara.