26.05.2024.

17:40

Foto: Informer

Planeta

Pakao za NATO i SAD! Šolc progovorio o napadu na Rusiju! Ovo će ga skupo koštati: To je moj stav...

Šolc je rekao da još ne vidi razlog za proširenje oblasti njegove primene. Podsetio je da postoje jasna pravila za snabdevanje nemačkim oružjem, koja su dogovorena sa Ukrajinom i funkcionišu.

- To je barem moj stav - rekao je Šolc.

Kancelar je dodao da je cilj politike Berlina prema Kijevu da spreči da sukob preraste u svetski rat.

Ranije mu je šef Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Majkl Mekol, pozivajući američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ukine zabranu Kijevu da američkim oružjem udara na teritoriju Rusije, pokazao mapu ruske teritorije sa zonom koja bi mogla biti pokrivena raketama ATACMS koje su isporučile SAD, odgovarajući video je objavljen na sajtu TV kanala C-SPAN. Takođe, grupa američkih kongresmena na čelu sa predsedavajućim Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom pozvala je američkog ministra odbrane Lojda Ostina da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je preneo Vašington za „udaranje na strateške ciljeve unutar ruske teritorije pod određenim okolnostima“.

Reagujući na to, šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je da reči o tome da se Ukrajini dozvoli da koristi oružje koje je Vašington prebacio za udaranje po strateškim ciljevima unutar ruske teritorije izazivaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom.