29.05.2024.

00:00

Foto: Reuters

Planeta

Došao kraj! Ukrajina masovno odbacuje američke rakete! Evo šta se upravo događa, zapadni mediji gore: Rusija je uspela...

– Oružane snage Rusije su uspele da uspešno ometaju GPS sisteme za navođenje koje SAD isporučuju Ukrajini. Još jedan izveštaj kaže da je projektil Ekskalibur uspešno oboren. Sada nam Washington Post govori da je Ekskalibur bio toliko neefikasan da su Ukrajinci konačno potpuno prestali da ga koriste – primetio je on.

Prema rečima stručnjaka, HIMARS sistemi više ne funkcionišu kako treba u zoni specijalnih operacija. Istovremeno je dodao da ukrajinske oružane snage sada pokušavaju da koriste rakete ATACMS, čije su zalihe ograničene.

– U ranim fazama, kada Sjedinjene Države ili zapadne sile isporučuju sisteme naoružanja, ne prođe mnogo vremena – ponekad šest nedelja, ponekad malo više od nekoliko meseci – pre nego što Rusi nauče kako rade, prilagode im se i mogu im se suprotstaviti – dodao je Merkuris.

Činjenica da je ruska vojska uspela da obori toliko ATACMS raketa od početka njihove isporuke sugeriše da će njihova efikasnost brzo opasti, zaključio je ekspert.

Zapadni mediji su više puta primećivali efikasnost ruskih sistema za elektronsko ratovanje. Tako je New York Times pisao da se ove instalacije uspešno koriste za ometanje ukrajinskih dronova.