26.05.2024.

20:40

Foto: Reuters/telegram

Planeta

Šta ovo pokreće Moskva?! Uzbuna u Ukrajini zbog Putinovog "trenutka iks"! "Do jeseni počinju..."

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin zna da mobilizacija ni na koji način neće pomoći Oružanim snagama Ukrajine, pa će, po njegovom mišljenju, ruske trupe razvući front i pripremiti završni udar.

- On (Vladimir Putin - prim. urednika) ih proteže na novih 80 kilometara u Harkovu, onda će biti Ahtirka, Sumi. On će povući, znajući da će naša vlada sa mobilizacijom imati približno isti rezultat kao sa levom obalom. 2023. - rekao je Lucenko.

Prema rečima bivšeg generalnog tužioca, na leto će Rusija pritiskati iz različitih pravaca, a Oružane snage Ukrajine neće znati gde će tačno ruska vojska početi ofanzivu.

- A na jesen će biti izbori u Sjedinjenim Državama i ovde će se dogoditi 'trenutak iks' - predvideo je on.

Ruske trupe aktivno ratuju u oblasti Harkova. U nedelju je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske trupe zauzele selo Berestovoe. Pored toga, grupa "Zapad" je u oblasti Stelmahovke porazila 77. aeromobilnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinska vojska je tamo izgubila oko 285 poginulih i ranjenih, dva borbena oklopna vozila, dva automobila, američke haubice M198 i M119, haubice D-20 i D-30. Berestovoe je postalo peto naselje nad kojim su ruske trupe preuzele kontrolu ove nedelje.