31.05.2024.

06:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Zbog ovog toliko mrze Orbana! Mađarski lider prozreo šokantne planove EU: Ovako nešto dosad nisam video....

- Evropa je toliko uvučena u rat da nema čak ni procenu troškova i sredstava potrebnih za postizanje svog vojnog cilja. Nikada u životu nisam video ništa neodgovornije - rekao je Orban u intervjuu za YouTube kanal Patriota.

Prema njegovim rečima, NATO želi da postane učesnik sukoba u Ukrajini i - šanse da će alijansa uspeti da se sačuva od toga su ograničene, jer ne žele da budu ubeđeni.

Političar je takođe nazvao suludom ideju o vraćanju opšte vojne obaveze u EU i rekao da je Budimpešta protiv toga da se odluka o služenju mađarskih građana donosi - u Nemačkoj ili Briselu.

- Ne želimo da bilo ko drugi može da donosi odluke o regrutaciji i slanju naših mladih vojno sposobnih bilo gde. Moramo da zaboravimo na panevropsku vojsku sa obaveznom vojnom obavezom, to je suluda ideja - rekao je Orban u intervjuu na YouTube kanalu Patriota.

Ranije je predsednik Evropske narodne partije – vodeće frakcije Evropskog parlamenta – Manfred Veber predložio uvođenje opšte vojne obaveze ne samo u Nemačkoj, već i u EU. Mađarski portal V4NA, pozivajući se na izvore u Briselu, javio je da će novi sastav Evropskog parlamenta nakon izbora u junu biti među prvima koji će razmatrati ovu temu.