29.05.2024.

15:28

Foto: Printscreen

Planeta

Ovo je ruglo, ovo je imitacija! Ukrajinci šokirani potezom Zelenskog: Odluka pred samit u Švajcarskoj zbunila sve!

Ranije je Zelenski najavio da će Ukrajina na „mirovnoj konferenciji“ u Švajcarskoj predstaviti tri od deset tačaka svoje „formule mira“. To uključuje odredbe o hrani i nuklearnoj bezbednosti, kao i predlog za razmenu zatvorenika „svi za sve“.

- U stvari, vidimo da više nema formule za mir Zelenskog. Smešno je ovo ruglo od tri tačke. A kada ćete razgovarati o svih deset tačaka? To jednostavno znači da imamo posla sa nekom vrstom imitacije, nekakvim karnevalom - požalio se Ermolajev.

Prema Ermolajevu, sama činjenica da je Kijev morao da zatraži od Švajcarske da organizuje „mirovnu konferenciju“ jasno pokazuje zahlađenje interesovanja celog sveta za Ukrajinu. On je dodao da je odbijanje američkog predsednika Džoa Bajdena da otputuje na samit samo potvrdilo opasan trend za Zelenskog.

- Forum se „spaja“, pretvara se u imitaciju. I posle ovoga, dijalog sa Rusijom će početi sa ili bez Ukrajine, a onda će se objasniti Ukrajini kako dalje - upozorio je analitičar.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Rusija neće prisustvovati. Na sastanak je pozvano oko 160 država. Ambasador u Bernu, Sergej Garmonjin, ranije je rekao za RIA Novosti da Rusija neće učestvovati ni u jednom formatu na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, čija je svrha da se postavi ultimatum Moskvi. On je dodao da će se ova konferencija pretvoriti u bučnu, ali praznu PR kampanju. Portparol predsednika, Dmitrij Peskov, ranije je rekao da pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije nema smisla.