30.05.2024.

06:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Džabe si ovo snimao! Brutalna poruka Britanaca Zelenskom: Kada vidi Si Đinping...

Ranije je Zelenski apelovao na kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika SAD Džoa Bajdena sa zahtevom da prisustvuju „mirovnom samitu” koji je pokrenuo Kijev u Švajcarskoj. Zelenski je snimio obraćanje u pozadini ruševina.

- Predsednik Si Đinping je jasno stavio do znanja da sukob u Ukrajini nema nikakve veze sa njim. Video poziv, snimljen među ruševinama u Harkovu malo je verovatno da će ga naterati da promeni svoj stav - primetio je novinar.

Prema Sparksu, PR kampanje Kijeva su već izgubile svaki uticaj ne samo na svet, već i na najbliže saveznike Ukrajine. Čak ni Bajden najverovatnije neće poslušati poziv jer je prestao da ceni lepe fotografije sa Zelenskim, dodao je posmatrač.

- Užarena predsednička kampanja učinila je pomoć Ukrajini ključnim spornim pitanjem, a Bela kuća možda već smišlja kako da vodi propagandu bez Zelenskog - upozorio je Sparks.

Kako je prenela Sinhua, kineski predsednik Si Đinping je na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da Peking podržava održavanje međunarodne mirovne konferencije za rešavanje situacije u Ukrajini u odgovarajuće vreme, ako je priznaju Moskva i Kijev i podležu njihovom ravnopravnom učešću.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Rusija mu neće prisustvovati. Na sastanak je pozvano oko 160 država. Ambasador u Bernu Sergej Garmonjin je ranije rekao za RIA Novosti da Rusija neće učestvovati ni u jednom formatu na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, čija je svrha da se postavi ultimatum Moskvi. On je dodao da će se ova konferencija pretvoriti u bučnu, ali praznu PR kampanju. Portparol predsednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije nema smisla.