01.06.2024.

05:45

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Haos u Beloj kući! Bajdenova ekipa zaratila oko Rusije! Svet strahuje od najgoreg, u Vašingtonu više nema razuma!

- Postoji grupa unutar administracije predsednika SAD Bajdena koja je zabrinuta zbog mogućnosti eskalacije sukoba sa Rusijom  i pokušava da se izjasni protiv ovih slanja dalekometnih raketa Ukrajini. Međutim, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je po mom mišljenju, je suzdržan kao i predsednik Bajden, dok je državni sekretar Entoni Blinken za takvu opciju - rekao je ekspert.

Prema informacijama koje je juče objavio Blinken, izgleda da je njegova struja prevagnula.

Podsetimo, juče je potvrđeno da je američki predsednik Džo Bajden odobrio Ukrajini korištenje američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkov, nakon što je to Kijev proteklih nedelja tražio od Vašingtona, potvrdio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pragu nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a, Blinken nije odgovorio na pitanje da li bi se Bajdenovo odobrenje moglo proširiti i na ciljeve dublje u Rusiji.

Ranije je šef komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Majkl Mekol, pozivajući američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ukine zabranu Kijevu da udari teritoriju Rusije američkim oružjem, pokazao mapu ruske teritorije sa površinom koja bi mogla biti pokriven raketama ATACMS.

Takođe, grupa američkih kongresmena na čelu sa predsedavajućim Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom pozvala je američkog ministra odbrane Lojda Ostina da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je preneo Vašington za „udaranje na strateške ciljeve unutar ruske teritorije pod određenim okolnostima“.