02.06.2024.

05:15

Foto: Foto: Shutterstock, PngWing

Planeta

Nije kasno! Stigao neočekivan predlog iz SAD za Ukrajinu! Da li bi Rusija pristala na ovako nešto?!

"Političari će morati priznati da ne postoji jednostavan put ka potpunom porazu Rusije i stoga će morati da razmotre moguće pristupe za okončanje sukoba. Još uvek nije kasno da se to postigne uz uslove koji garantuju suverenitet Ukrajine, istovremeno štiteći interese Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u dokumentu.

Kako je istakao jedan posmatrač, tokom trajanja sukoba ruska vojska samo je jačala, dok trenutna strategija zapadnih saveznika Kijeva ne pruža adekvatnu podršku Ukrajini, s obzirom na nedovoljno procenjene vojne kapacitete Rusije na terenu bojišta.

Moskva je više puta izrazila spremnost za pregovore, međutim, Kijev je usvojio zakonsku zabranu na takve pregovore. Zapad poziva na dijalog s Rusijom, koja pokazuje otvorenost za takve razgovore, dok istovremeno ignoriše stalno odbijanje Kijeva da se uključi u ovakav proces.

Ranije, Kremlj je izjavio da trenutno nema osnova za prelazak situacije ka mirnom rešenju, te da se ciljevi specijalne operacije mogu ostvariti samo vojnim putem. Prema Kremlju, mirno rešenje situacije u Ukrajini je moguće uzimajući u obzir trenutnu situaciju i nove realnosti.