27.05.2024.

17:40

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Kremlj se hitno oglasio: NATO u direktnom sukobu sa Rusijom!

On je nazvao kontradiktornim pozive generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ukrajinskim Oružanim snagama dozvoli napad na rusku teritoriju zapadnim oružjem i da se spreči učešće NATO-a u sukobu.

Na pitanje da li se zahvaljujući takvoj retorici NATO približava direktnoj konfrontaciji sa Moskvom, Peskov je odgovorio da se „NATO ne približava, nego je već u tome“.

- NATO je uvučen u taj sukob, direktno je uvučen. Ali, naša vojska takođe zna šta da radi, nastavlja specijalnu vojnu operaciju kako bi eliminisala sve pretnje - rekao je Peskov.

Stoltenberg se igra vojnom retorikom, poručio je portparol.

- NATO time povećava stepen eskalacije, igra se vojnom retorikom i pada u vojnu ekstazu. Ovo je realnost kojom treba da nastavimo da se bavimo - ocenio je on.

Istovremeno, portparol ruskog predsednik je istakao da Stoltenbergove reči ne mogu biti odraz njegovog ličnog stava, pošto je on generalni sekretar NATO-a.

Prethodno je Stoltenberg rekao da Kijevu treba dozvoliti da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, jer je, po njegovom mišljenju, „to samoodbrana, što je posebno važno u kontekstu ofanzive ruske vojske kod Harkova“.