27.05.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Planeta

(VIDEO) SAD izvele probu rata sa Kinom, ono što je simulacija pokazala zabrinulo je sve u Vašingtonu!

Publikacija ističe da su vežbe bile "na teško dostupnim, udaljenim mestima", kao i da su otkrile mnoge probleme. Jer, neka od tih ostrva imaju avionske piste, a druga imaju samo male heliodrome. Neka „udaljena područja" nemaju ni puteve dovoljno široke za prevoz radarskih stanica i raketne baterije.

Žurnal ukazuje da je ipak najveći problem to što američka i filipinska vojska nemaju male brodove za premeštanje marinaca i njihove opreme između ostrva. Štaviše, da su planovi za proizvodnju takvih brodova odloženi, a njihova izgradnja još nije počela.

Vojni vrh SAD je pritom svestan da su helikopteri za Kineze „vidljiviji", a još nose znatno manje tereta. List pored toga upozorava na "kineski impresivni raketni arsenal, ali i na dronove svih klasa i veličina što posebno izaziva zabrinutost".

Podsetimo, sredinom maja britanska novinska agencija Reuters objavila je da su američka i tajvanska mornarica u aprilu izvele „zajedničku neformalnu vežbu na Pacifiku". U tu vežbu je bilo uključeno šest ratnih brodova sa obe strane, uključujući fregate i brodove za snabdevanje i podršku.

Vašington i Tajpej proširuju vojnu saradnju svih poslednjih godina, a Peking odgovara vojnim vežbama u blizini ostrva.