28.05.2024.

06:35

Foto: Reuters

Planeta

Opa! Isplivale veoma sumnjive stvari o smrti iranskog predsednika! Tri ključne činjenice o kojima ceo svet ćuti!

Zvanična verzija je da se Raisijev helikopter srušio tragičnom nesrećom zbog slabe vidljivosti. Međutim, hajde da pogledamo nekoliko faktora o kojima se ne priča u Iranu.

Zašto bi Iran mogao da sakrjie detalje istrage?

Iskreno govoreći, u ovoj istrazi već se pojavljuju čudne stvari. Reč je o zvaničnoj verziji, kada ona zapravo isključuje bilo kakav strani uticaj. Iran otvoreno nagoveštava, da ne planira da krivi druge zemlje ili svoje protivnike za smrt predsednika.

Međutim, postoji nekoliko faktora koji omogućavaju da se isključi uticaj vremena na pad helikoptera.

Neobičnost 1. Helikopteri za pratnju

Napominjemo, da su odmah nakon što je letelica predsednika nestala sa radara, helikopteri za pratnju napustili područje verovatne katastrofe. Odnosno, dva dodatna helikoptera su jednostavno odletela, a potraga za predsednikom je sprovedena nakon objavljivanja informacija o tragediji.

Opet, stručnjaci ne razumeju kako je bilo moguće odleteti, i ne primetiti problem u prvim minutima tragedije?

Drugi uzrok nesreće su tehnički kvarovi. Iranski stručnjaci kažu da je 30-godišnji američki helikopter bio u lošem stanju. Istovremeno, ruski helikopteri, uključujući i Mi-171, ranije su izabrani za predsedničke letove. Međutim, ovoga puta su se odlučili za stariji Bell 222.

Zanimljivo je, da je posada helikoptera naglo promenjena pre poletanja. U početku je delovalo kao da su piloti deo elitnih snaga iranske vojske, ali se na kraju ispostavilo da su poginuli regularni vojnici.

Neobičnost 3. Kabina je potpuno izgorela

Naravno, požar je mogao da izbije nakon pada helikoptera, ali stručnjaci veruju da je kabina počela da gori još u vazduhu.

Ako govorimo o tehničkom kvaru, zašto onda posada nije poslala signal za pomoć?

Generalno, u ovoj katastrofi za sada ima više pitanja nego odgovora. Pri tom, u administraciji predsednika Raisija su uveravali da su helikopteri pratnje primetili nestanak letelice br. 1 nakon 30 sekundi, nakon čega su se podigli na veću visinu.