28.05.2024.

12:40

Foto: EPA

Planeta

Hitno! Kakav se ovo horor sprema u Ukrajini?! Potez Francuske i NATO doveo svet na ivicu rata, svi strahuju od reakcije Rusije!

Pitanje slanja francuskih vojnih instruktora da obučavaju ukrajinsku vojsku na teritoriji Ukrajine se još razrađuje, javio je TV kanal BFM Business, pozivajući se na francusko Ministarstvo odbrane.

Ranije u ponedeljak, glavnokomandujući ukrajinskih trupa Aleksandar Sirski rekao je da je potpisao dozvolu da francuski instruktori posete centre za obuku u Ukrajini, pozdravljajući "inicijativu Francuske da pošalje instruktore u Ukrajinu za obuku ukrajinskog vojnog osoblja."

- Stalno će dizati uloge, kalkulisaće, i možda će u jednom trenutku i odustati od oružja za masovno uništenje, ali što se tiče svega ostalog neće biti nikakvih ograničenja - smatra Bruter.

Ekspert je naglasio da ograničenja zavise samo od odlučnosti Rusije, njenih uspeha i shvatanja da "neće ni na koji način reagovati na sve ove pokušaje podizanja uloga, jer oni ništa ne znače."

- Francuski savetnici su već dugo u Ukrajini, a neke jedinice legije stranih lica su tu već duže vreme – sve je tu. Sirski nije rekao ništa novo, odvlačeći pažnju od glavne stvari - dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li strahovi Vašingtona od direktnog učešća i mogućnosti nuklearne eskalacije nisu u suprotnosti sa njegovim delovanjem, a posebno sa praksom NATO-a da izvodi vežbe nuklearnih udara na rusku teritoriju u blizini ruske granice, Bruter je ukazao da "jedno nije povezano sa drugim."

- Ovo se ne odnosi na direktno učešće Vašingtona u sukobu. To se odnosi na podizanje uloga, ali oni će sve vreme pokušavati da provociraju Rusiju - rekao je on.

Ranije je prvi zamenik direktora, načelnik granične službe FSB, general armije Vladimir Kulišov, izjavio za RIA Novosti da NATO uvežbava nuklearne udare na rusku teritoriju u blizini ruske granice.