31.05.2024.

08:10

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Opa! Progovorio ukrajinski zvaničnik! Zelenski ovo krije kao zmija noge, da li je Zapad svestan situacije?!

- Većina ljudi s kojima razgovaram ima oko 40-45 godina. Mladi, posebno mlađi od 30 godina, relativno su retki - rekao je Pavel Narožni, koji se bavi prikupljanjem sredstava za artiljeriste.

Visoko rangirani vojni zvaničnik, koji je poželeo da ostane anoniman, potvrdio je ovu procenu Bloombergu, navodeći da prosečna starost boraca iznosi 43-45 godina.

Smanjenje starosne granice za regrutaciju sa 27 na 25 godina nije popravilo situaciju. U zemlji koja je zbog borbenih dejstava pretrpela ogromne gubitke u vidu izbeglica i u kojoj se nalazi hiljade raseljenih lica, pronalaženje mladih je veoma teško. Prema zvaničnoj statistici, samo polovina od 4,5 miliona raseljenih lica se ponovo registrovala na novim adresama, navodi agencija.

Još jedan faktor je to što majke koje su pobegle iz zemlje sa svojim sinovima tinejdžerima ne šalju ih nazad, iako su po godinama sasvim sposobni da se dobrovoljno prijave u vojsku, dodaju autori članka.

Zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve vojno obveznike da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku. Da bi to uradili, potrebno je da se lično pojave u vojnom odseku ili da se registruju u "elektronskom kabinetu regruta", preko kojeg takođe mogu dobiti poziv. Poziv će se smatrati dostavljenim, čak i ako regrut nije lično video dokument: datum "dostave" poziva će se računati kao datum kada je u dokumentu upisan pečat o nemogućnosti lične dostave. U zakonu nije naveden rok za demobilizaciju. Ova odredba je izbačena iz dokumenta, što je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih poslanika.