28.05.2024.

21:56

Foto: Reuters/Fotoiluistracija

Planeta

(VIDEO) Brutalna poruka, Kina pokazala kako će izvršiti invaziju na Tajvan! Ameri sad znaju sa čime će se suočiti!

- Uništite stub nezavisnosti Tajvana! Udarite na bazu tajvanske nezavisnosti! Prekinite krvotok tajvanske nezavisnosti - navodi se u videu.

Video je objavljen u vreme kada je Kina izvodila vojne vežbe „Joint Svord-2024A" oko Tajvana. Borbeni avioni su tokom vežbi potpuno opkolili Tajvan. Vežbe su usledile nakon što je novi predsednik Tajvana Laj Čing-te položio zakletvu i odmah napao kinesku vladajuću partiju u svom inauguracionom govoru.

Peking je osudio njegove izjave kao "priznavanje nezavisnosti" i rasporedio svoje snage kao "snažnu kaznu za separatističke akte snaga koje se bore za nezavisnost Tajvana".

Kina je više puta kritikovala Laija kao „separatistu". On odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Nekoliko puta je nudio razgovor, ali je odbijen. Govoreći na sastanku svoje vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) u južnom gradu Tajnanu, Lai je pozvao Kinu da "deli veliku odgovornost za regionalnu stabilnost sa Tajvanom".