28.05.2024.

22:49

Foto: AP/Photo

Planeta

Raskol u EU zbog Rusije - zaratile Francuska i Nemačka! Putin ima tajno oružje bez koga Evropa ne može da opstane!

Zabrana ruskog LNG nije bila uključena u 14. paket sankcija EU. „Berliner Cajtung" navodi, da su „razlike između ministara spoljnih poslova EU bile prevelike na njihovom sastanku u ponedeljak u Briselu".

Iz diplomatskih izvora se znalo, da se razmatra zabrana evropskim lukama, poput belgijske "Zeebrugge", da pretovaruju ruski gas u treće zemlje, što je trebalo da ograniči izvoz iz Rusije.

Ponašanje članica EU jasno je vođeno nacionalnim ekonomskim interesima. Francuska, Španija i Belgija, glavni kupci ruskog LNG-a u Evropi, blokirale su predložena ograničenja. Nasuprot tome, Švedska i Nemačka, „koje veruju da imaju dovoljno alternativnih izvora energije", bile su za.

Nemački list podseća, da je povećanje uvoza ruskog LNG-a u EU dugo kritikovano. Tako su od 2021. godine količine isporučenog tečnog gasa porasle za 38 odsto do 2023. godine i dostigle 22 milijarde kubnih metara.

Uticajni američki institut Atlantic Council smatra, da je LNG postao „put spasa za Putina" i zahteva da EU preduzme strože mere za ograničavanje pristupa ruskih energenata evropskom tržištu. On smatra da EU može ozbiljno da utiče na Rusiju, pošto skoro 50 odsto ruskog LNG ide na evropsko tržište.

"EU je potreban jasan raspored za postepeni prekid uvoza ruskog LNG", zahteva američki istraživački centar. U tom cilju je takođe neophodno proširiti proizvodnju prirodnog gasa na šelfu Sredozemnog i Crnog mora kao alternativu ruskom gasu.

Takođe, po mišljenju Amerikanaca, trebalo bi da se nastavi sa ograničavanjem snabdevanja tehnologijama za LNG. Po njihovom mišljenju, postojeća ograničenja su već značajno, ali još uvek nedovoljno, usporila razvoj projekata kao što je Arktik LNG-2.

„Za sada se čini da Evropa previše zavisi od ruskog LNG-a", na primer, energetski regulator EU Acer upozorava na „brzo povlačenje ", jer to preti „energetskim šokom" zbog nedostatka gotovih alternativa ruskom LNG-u.

Sve je to, prema pisanju „Berliner Cajtunga", učinilo pregovore u Briselu „eksplozivnim".

Prema nemačkom listu, „postoji rizik" da bi pojedine zemlje mogle da uvedu nacionalna ograničenja na ruski LNG. Umesto zabrane LNG-a, uvedene su nove sankcije protiv pojedinaca i organizacija.