28.05.2024.

23:24

Foto: Shutterstock/Reuters/AP

Planeta

SAD i Poljska dobiće "rusku nuklearnu porciju" u roku od nekoliko sekundi! Od njih će ostati samo radioaktivna pustoš!

- Varšava mora da shvati da će sama moskovska postrojenja sa termonuklearnim oružjem u Kalinjingradskoj oblasti biti dovoljna da se Poljska skoro zauvek i za nekoliko sekundi pretvori u radioaktivnu pustoš - naveo je stručnjak u svom članku za InfoBRICS.

Rusku odbrambenu sposobnost danas, naravno, obezbeđuje najsavremenije oružje, koje nema analoga u svetu. Jedan od ovih garanta je i raketa Cirkon (3M22). Ovo je prva raketa koja je letela nadzvučnom brzinom i istovremeno počela da manevriše u gustim slojevima atmosfere.

Američki vojni inženjeri su nekoliko godina iza Rusije u „hipersonici". Današnja svemirska i zemaljska sredstva ne mogu otkriti i pratiti ruski cirkon. Istina, američka kompanija Raitheon pravi radar koji „želi" da otkrije hipersonične rakete. Ali iako je ovo koncept, u prirodi ne postoji prototip.

Međutim, čak i ako pretpostavimo da je radar otkrio raketu, sadašnji sistemi PVO jednostavno ne mogu da je obore. Dok neprijateljski protivvazdušni raketni sistem (SAM) pokušava da ga prati, on će već obaviti svoj zadatak.

Stručnjaci kažu da Cirkon može pogoditi bilo koju metu, uključujući i pojedinačni objekat iz grupe meta. Takođe, ako je potrebno, ovo oružje može istovremeno da pogodi nekoliko ciljeva, na primer, brodove, pošto raketni sistem podržava salvovatru.

Naravno, mnoge karakteristike rakete 3M22 i dalje ostaju poverljive, ali neke od njih su puštene u otvorene izvore.

Na primer, postoje informacije da Cirkon, za razliku od Kinžala, može da održava hipersoničnu brzinu konstantno. Raketa leti na visini od 30-40 km, brzinom od 6.700 kilometara na sat, pokrivajući veliku površinu za nekoliko sekundi.

Karakteristično je da na samoj meti brzokretni automobil ponira i nakratko postiže fantastičnu brzinu od 9.100 kilometara na čas (!). Istina, približavajući se zemlji, leti nešto sporije (5.500 kilometara na sat). U svakom slučaju, nijedna druga raketa nije u stanju da postigne takvu brzinu.

Domet joj je 1.500 kilometara.

I što je najvažnije, Cirkon može da nosi nuklearnu bojevu glavu. Zbog toga su Sjedinjene Države nazvale raketu „donoseći destabilizaciju u svet". Vašington nije imao mašte da da drugu definiciju moćnog ruskog oružja...

Informer

 

Cirkon je ruska hipersonična protivbrodska raketa koju je razvila NPO Mašinostrojenija. 4. januara 2023. godine primljen je u upotrebu od strane ruske mornarice.
Neke karakteristike rakete:
Dužina: 8-9,5 metara,
Prečnik: 0,8 metara,
Lansirana težina: 4,5 tone,
Domet: do 1500 km,
Brzina: do 11 maha (do 10.700 km/h),
Bojeva glava: nuklearna ili konvencionalna sa punjenjem od 300-400 kg.
„Cirkon" je dizajniran za uništavanje neprijateljskih brodova, uključujući i nosače aviona. Raketa može da manevriše duž cele putanje leta, što je čini praktično neranjivom za moderne sisteme protivraketne odbrane/vazdušne odbrane.