29.05.2024.

13:22

Foto: Foto: Printscreen/Twitter

Planeta

(VIDEO) Makron maše kartom i viče: "Kako da objasnimo Ukrajini?!" Na Putinov odgovor nije dugo čekao

- Ove mape pokazuju da je ukrajinska teritorija zapravo napadnuta iz baza u Rusiji. Pa, kako da objasnimo Ukrajincima da ćemo morati da zaštitimo te gradove... Kako da im kažemo da ne smeju da pogode tačku sa koje se ispaljuju projektili?! Ne ide - rekao je Makron.

Na video snimku se vidi francuski lider kako maše kartom i daje zeleno svetlo Kijevu da koristi NATO oružje sa ciljem da pogodi svaku metu sa koje dolazi ruski projektil.

Pogledajte snimak:

Prilikom sastanka, nemački kancelar Olaf Šolc je dodao da Ukrajina mora da poštuje međunarodno pravo "koje je do sada dobro funkcionisalo".

Na odgovor ruskog lidera Vladimira Putina nisu morali dugo da čekaju.

On je iz Taškenta u Uzbekistanu zapretio Evropi "ozbiljnim posledicama" ako Ukrajini bude dozvoljeno da u budućnosti koristi zapadno oružje dugog dometa protiv ruske teritorije.

- Ti predstavnici NATO-a, posebno u Evropi i posebno u malim zemljama, treba da shvate čime se igraju - rekao je Putin na kraju državne posete u utorak.

On je ukazao da bi Rusija mogla da preduzme vojne kontramere i poručio da posebno manje zemlje ne treba da zaborave da njihove teritorije nisu velike i da su gusto naseljene.

Putin je pre više od dve godine optužio Zapad za nastavak eskalacije.

Savremenim sistemima naoružanja, kao što je raketni sistem ATACMS, ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalifikovani stručnjaci NATO-a na osnovu podataka satelitskog izviđanja, tvrdi on. Do sada je ovo oružje uglavnom bilo usmereno na ukrajinsku teritoriju koju je okupirala Rusija.

Putin je posebno kritikovao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji. Stoltenberg se osvrnuo na pravo Ukrajine na samoodbranu.

Ukrajina traži od SAD i drugih zapadnih zemalja dozvolu da koriste rakete i krstareće rakete za napad na Rusiju kako bi se efikasnije borila protiv neprijatelja. Kijev je do sada za ove napade uglavnom koristio dronove sopstvene proizvodnje.