29.05.2024.

13:55

Foto: Twitter printscreen

Planeta

(VIDEO) Američke bombe zapalile ljude u Gazi! Stručnjaci tvrde: Oružje korišćeno u napadu na kamp u Rafi je proizveo Vašington!

- Ostaci municije snimljeni na mestu napada sledećeg dana bili su ostaci GBU-39, bombe koja je dizajnirana i proizvedena u SAD - naveo je NYT, a preneo "Gardijan", koji još dodaje:

- Američki zvaničnici guraju Izrael da koristi više ovih vrsta bombi za koje kažu da mogu smanjiti civilne žrtve.

Međutim, bombe su izazvale požar u kampu u kojem su mnogi živi izgoreli.

Više od polovine poginulih su žene, deca i starci, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici, dodajući da će broj mrtvih verovatno porasti jer je veliki broj povređenih u kritičnom stanju sa teškim opekotinama.

Trevor Bol, bivši tehničar američke vojske za uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava i jedan od stručnjaka kojeg je citirao NYT, identifikovao je korišćeno oružje na platformi "X" (Tviter).

On je za NYT rekao da je "ključni detalj u ostacima oružja bio rep sistema aktivatora koji kontroliše krilca i navodi GBU-39 na metu". Jedinstveni šablon na vijcima oružja i prorez u kojem su smeštena poklopna krilca bili su jasno vidljivi u ostacima, rekao je on listu.

Takođe se navodi da je jedinstveni identifikacioni kod koji povezuje oružje sa vazduhoplovnim proizvođačem sa sedištem u Koloradu vidljiv na pregledanom snimku koji pokazuje fragmente municije, preneo je "Gardijan".