29.05.2024.

16:36

Foto: Reuters/Clipart/Fotoilustracijha

Planeta

Kijev mora da isplati 200 milijardi dolara duga Vašingtonu i Zapadu, čak i ako se ne zaduži ni za cent više! Može li jasnije?!

Dug će da pritiska Ukrajinu sve više pa se moraju uzimati novi krediti. Međutim, Zelenskog i ekipu to ne brine. Bilion tamo ili bilion ovamo - nema veze, neće oni to otplaćivati iz svog džepa.

Isti stručnjaci iz Ministarstva finansija Ukrajine izračunali su na će Kijev otplaćivati sadašnji dug do 2050. godine. I tako vratiti više od 200 milijardi dolara. Od tog iznosa, 75 milijardi zelembaća otpada ne kamate po osnovu duga.

I još nešto. Nedavna odluka Vašingtona da Ukrajini odobri 61 milijardu dolara tzv. "vojne pomoći" lišava Kijeva budućnosti. Ta ogromna suma pripašće faktički samom Vašingtonu. Jer, 23 milijarde američkih dolara otići će na popunjavanje američkih vojnih arsenala, 11,3 milijarde na vođenje "tekućih ratnih operacija SAD u regionu".

I evo vam još dokaza. Tarife za komunalne usluge u Ukrajini za poslednjih godinu dana povećane su 13 posto, a samo je struja poskupela 70 procenata, saopštio je ukrajinski statistički zavod.

Nacionalna komisija za regulisanje u oblasti energetike i komunalnih usluga već je povećala za 20 procenata maksimalne cene za električnu energiju za ukrajinski biznis. Od 1. juna Ukrajincima preti naglo povećanje cena benzina do 80 grivni za litar što je više od 200 rubalja (dva evra).

Eto tako izgleda sadašnjost i budućnost Ukrajine!