29.05.2024.

19:49

Foto: Shutterstock

Planeta

Američki F-16 neće imati odakle da polete - Rusi "kinžalima" uništili i ključni aerodromi, čiji je veliki deo duboko pod zemljom!

Telegram kanal "Vojna hronika" navodi da je poligon Javorovski više puta bio izložen napadima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Prvi put se to dogodilo u martu 2022. godine, kada je, prema različitim izvorima, stradalo od 60 do 180 stranih instruktora i specijalista. 

Kao rezultat trećeg udara, ubijeno je više od 100 vojnih lica, od kojih su najmanje 30 bili strani plaćenici iz Francuske, Poljske, Nemačke i Britanije.

Ukrajiinci su posle toga nekoliko bunkera smestili duboko pod zemljom kako bi napravili centar za obuku i komandno mesto za operacije lovaca F-16. Telegram kanal Vin-Vin izveštava da su u najnovijem ruskom napadu pogođene su sve tri podzemne prostorije situacionog centra, koji je vežbao u virtuelnom režimu obuke,  komandno mesto za upravljanje F-16 i upravljanje njegovim sistemima za navođenje i tehničkom podrškom je srušeno u potpunosti. Tom prilikom stradao je i ynačajan broj ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

Podsetimo, F-16 je letelica sposobna da postigne brzinu do 2 maha, odnosno više od 2.100 km/h, a da istovremeno leti na visini do 15.000 metara. Može da nosi do šest AIM-120 AMRAAM raketa vazduh-vazduh navođenih radarom. Pored izuzetne preciznosti domet AIM-120 AMRAAM, u zavisnosti od verzije, iznosi od 100 do 160 kilometara.