06.06.2024.

05:21

Foto: Reuters

Planeta

Opa! Otkriveno kako će Zelenski pokušati da namagarči ceo svet! Niko na ovako jeftin trik neće pasti: U Švajcarskoj...

- Znamo da je ovaj plan ili 'formula', kako je nazivaju, potpuno odvojen od bilo kakve stvarnosti na terenu. Pošto čak ni Džo Bajden ne dolazi, a ni drugi lideri neće biti prisutni na ovom sastanku, sada Ukrajinci shvataju da je ovaj sastanak potpuno pogrešan. Zbog toga pokušavaju da smanje broj tačaka u planu Zelenskog sa deset na tri, jer vide: osuđen je na propast i biće neuspešan - rekao je Bo.

Bivši savetnik nazvao je smanjenje tačaka "formule" pokušajem "spasavanja" švajcarskog samita, međutim, čak i taj korak, uveren je, neće doneti nikakve značajne rezultate. Cilj Ukrajine je da predstavi ovu konferenciju kao uspešnu, istakao je.

Bo je primetio da je Švajcarska pozvala 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija na događaj, pri čemu je potvrđeno učešće od 50 do 70 država.

Ranije je agencija Bloomberg izvestila da se Džo Bajden najverovatnije neće pojaviti na konferenciji koja će se održati 15-16. juna u okolini švajcarskog Lucerna.

Rusija neće biti prisutna na tom samitu. Međutim, ranije je Zelenski smanjio raspravu na samitu o svojoj "formuli mira" na tri tačke od deset, ostavljajući diskusiju o nuklearnoj i prehrambenoj sigurnosti, kao i oslobađanje zatvorenika.

Ideju o mirovnij konferenciji u Moskvi smatraju neprihvatljivom, jer "se radi o još jednom pokušaju guranja neodržive 'formule mira' koja ne uzima u obzir ruske interese".

Zelenski je nedavno naveo tri glavne tačke svoje formule mira - nuklearnu bezbednost, bezbednost hrane i humanitarni pravac - ne samo razmena zarobljenika, već i "povratak ukrajinske dece koju je Rusija pokrala i nasilno odvela u Rusiju".