30.05.2024.

16:11

Foto: Reuters

Planeta

Panika u ovim zemljama Evrope! Razlog - "nova ruska pretnja"! Obaveštajci u punoj pripravnosti: Deluju iznutra, a mi smo ranjivi!

Zabrinutost zbog, kako kažu, "hibridnih ruskih napada" postala je tolika da je o tom pitanju razgovarano na samitu ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu ove nedelje sa holandskim, estonskim i litvanskim zvaničnicima bezbednosti, koji su upozorili na ranjivost infrastrukturnih sistema u državama EU.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je na sastanku u Briselu da Rusija pokušava da zastraši zemlje NATO čineći zemlje članice EU ranjivim.

- Da, mi smo ranjivi. Mislim da smo svi ranjivi jer imamo vitalnu infrastrukturu. Imamo infrastrukturu na morskom dnu, imamo infrastrukturu za snabdevanje strujom, vodom, ranjivi smo na sajber napade. Sada u nekoliko evropskih zemalja vidimo da Rusija pokušava da nas destabilizuje i zastraši. Mislim da je to način na koji su Rusija i Sovjetski Savez delovali kroz noviju istoriju. U stvari, u 75 godina NATO-a, često smo to viđali - rekla je ona.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je, po ko zna koji put, uperio prst u Moskvu.

- Nekoliko osoba optuženih za podmetanje požara ili sabotažu uhapšeno je širom Severnoatlantskog saveza i zemalja saveznica NATO. Vidimo da je pojačana ruska obaveštajna aktivnost u toku širom Alijanse. Zato smo mnogo oprezniji - rekao je nedavno Stoltenberg.

Informer

Stoltenbergu, kao i uvek, kriva Rusija!

Početkom maja, NATO je objavio saopštenje u kojem se navodi da je ruska obaveštajna služba GRU pokrenula sajber napade na ključnu infrastrukturu u Nemačkoj, Češkoj, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj i Švedskoj. Ove zemlje su među najglasnijim kritičarima Rusije i najodaniji saveznici Ukrajine u Evropi. Veruje se da GRU ima 20 do 40 obaveštajnih službenika na terenu samo za ove operacije.

Prošle nedelje, poljske vlasti su uhapsile devet osoba u vezi sa sabotažom koja je navodno izvršena po nalogu ruskih službi. Zločini su, navodno, uključivali podmetanje požara, a istražitelji još ispituju da li je Rusija umešana u požar u tržnom centru u Varšavi.

Slični incidenti su se desili i drugde u Evropi. U Ujedinjenom Kraljevstvu, dvojica muškaraca optužena su da su zapalili skladište u kome se nalazila pomoć namenjena Ukrajini, navodno delujući u ime Rusije.

U Švedskoj, bezbednosne službe istražuju niz iskakanja vozova iz šina, sumnjajući u rusku sabotažu. Služba bezbednosti Estonije optužila je ruske operativce da su napali automobil ministra unutrašnjih poslova i automobil novinara.

- Angažovali su 10 ljudi da napadnu automobil ministra unutrašnjih poslova i novinara. Ovo je normalno ponašanje Rusije. Žao nam je što to moramo da kažemo, ali moramo da shvatimo da je Rusija sve agresivnija prema evropskim zemljama, ali i prema zemljama NATO-a - rekao je na samitu u Briselu estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Prošlog meseca, dvojica nemačko-ruskih državljana uhapšena su pod sumnjom da su planirali sabotažne napade, uključujući napade na vojnu bazu u Bavarskoj. Francuska je takođe upozorila na potencijalnu rusku sabotažu u vojnim bazama. Ranije ove nedelje, nekoliko škola u Atini evakuisano je nakon pretnje bombom.

Zbog pojačanih napada, zemlje EU upozoravaju svoje institucije da budu oprezne. Litvanski Nacionalni centar za upravljanje krizama takođe je upozorio kompanije, uključujući tržne centre i organizacije koje podržavaju Ukrajinu, da povećaju budnost. Holandski nacionalni centar za bezbednost i borbu protiv terorizma takođe je upozorio na rizik od subverzivnih operacija u Holandiji, uključujući špijunažu i pripremu za sabotiranje ključne infrastrukture.

Eksperti obaveštajnih službi upozoravaju da je Evropa u sve većoj opasnosti od ruske sabotaže koja ima za cilj povećanje ekonomskih troškova u zapadnim zemljama, političku destabilizaciju i smanjenje podrške Ukrajini. Upozoravaju i da se širom sveta aktiviraju ruske špijunske "ćelije za spavanje", što bi moglo da izazove dodatne probleme za stabilnost Evrope.