30.05.2024.

18:05

Foto: Tanjug AP

Planeta

Kreće pometnja! Kakav potez Sija! Kini više niko neće stati na put, ali ni arapskim zemljama!

- Spremni smo da radimo sa arapskom stranom kako bismo zajednički branili ravnopravan i uređen multipolarni svet - rekao je Si u govoru na ceremoniji otvaranja.

Kina će ojačati saradnju sa arapskim zemljama u sektoru nafte i gasa, trgovini i visokoj tehnologiji, rekao je Si Đinping .

- Ojačaćemo saradnju u ključnim oblastima kao što su nafta, gas, trgovina i infrastruktura - rekao je Si u govoru na ceremoniji otvaranja.

On je rekao da će Kina intenzivirati i saradnju u oblasti veštačke inteligencije, investicija i nove elektroprivrede sa arapskim zemljama.

- Kina je spremna da ojača saradnju sa arapskim zemljama u oblasti svemirskih letova sa ljudskom posadom i civilnih aviona.

Si je dodao da je Kina spremna, zajedno sa arapskim državama, da izgradi zajednički centar za praćenje svemirskog otpada, kao i centar za razvoj i saradnju Beidou (kineski satelitski navigacioni sistem).

U Pekingu je u četvrtak održana ceremonija otvaranja 10. ministarskog sastanka Foruma za saradnju Kine i arapskih država. Drugi kinesko-arapski samit biće održan u Kini 2026. Prvi samit između Kine i arapskih država održan je decembra 2022. u glavnom gradu Saudijske Arabije.