30.05.2024.

21:00

Foto: EPA/Shutterstock/reuters

Planeta

Mesto - Vašington, datum - jul! A onda sve kreće?! Stoltenberg ponovio: Ukrajina ima pravo da udara vojne ciljeve u Rusiji!

- Razgovaraćemo o tome kako NATO može da igra veću ulogu u koordinaciji isporuke vojne podrške i obuke kako bi se minimizirali prethodni neuspesi i kašnjenja u snabdevanju. Stoga sam predložio i uspostavljanje višegodišnjeg finansijskog okvira za pomoć Ukrajini kako bi se utvrdio finansijski minimum za obezbeđivanje nabavki i da bismo bili uvereni u transparentnost i predvidljivost pomoći Ukrajini - kazao je Stoltenberg na konferenciji u Pragu.

On je prethodno za u intervjuu listu "Vangardija" ponovo izjavio da Ukrajina "ima pravo da gađa vojne ciljeve na teritoriji Rusije".

- Kijev ima pravo da se brani, a mi imamo pravo da mu pomognemo da to pravo ostvari, uključujući i napade na legitimne vojne ciljeve u Rusiji - ponovio je Stoltenberg.

On je takođe pozdravio najavu španske vlade o isporuci oružja Ukrajini od više od milijardu evra, rekavši da to "demonstrira ključnu ulogu koju Španija igra".

Komentarišući izjave na Zapadu o udarima na rusku teritoriju, u Ruskoj Federaciji su ih nazvali nesmotrenim i naveli da izazivaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavu generalnog sekretara NATO nazvao provokativnom, napomenuvši da je NATO već u direktnom sukobu sa Rusijom i da svojom vojnom retorikom Alijansa povećava eskalaciju sukoba u Ukrajini.

On je u intervjuu za list "Izvestija" nazvao kontradiktornim pozive generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ukrajinskim Oružanim snagama dozvoli napad na rusku teritoriju zapadnim oružjem i da se spreči učešće NATO-a u sukobu.