31.05.2024.

19:21

Foto: Shutterstock

Planeta

Procureo tajni dokument NATO! Alijansa nema PVO sposoban da se odbrani od Rusije! Hitno im treba vazdušni štit!

- Sposobnost odbrane od raketnih i vazdušnih napada bio je glavni deo plana za odbranu istočne Evrope - rekao je za "Fajnenšl tajms" visoko rangirani NATO zvaničnik i dodao: "Trenutno, mi to nemamo".

Podsetimo, u Pragu je u četvrtak počeo neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a, još jedan u nizu priprema za samit saveza, koji će u julu biti održan u Vašingtonu. Među temama je i jačanje odbrane evropskih država, ali i rasprava o davanju dozvole Ukrajini da gađa ciljeve u Rusiji oružjem koje dobija od saveznika.

Pojedini evropski lideri i vojni zvaničnici uporno insistiraju kako bi Rusija do kraja decenije "mogla da napadne državu članicu NATO, a u opširnom izveštaju iz prošle godine, britanska vlada je "pitanje zaštite od napada iz vazduha" opisala kao "najakutnije u poslednjih 30 godina".

Intenzivna ruska upotreba raketa, dronova i veoma destruktivnih "jedrećih" bombi iz perioda SSSR-a u Ukrajini je doprinela povećanju napora članica NATO da povećaju potrošnju za odbranu nakon decenija smanjivanja vojnog budžeta.

- PVO je jedan od najvećih nedostataka koji imamo. To ne možemo poreći - rekao je drugi NATO zvaničnik za pomenuti list.

Poljska i Grčka pozvale su Evropsku komisiju da pomogne u razvoju i eventualno u finansiranju "pan-evropskog" sistema PVO, a predsednica ovog tela Ursula fon der Lajen nagovestila je da bi podržala takav predlog. U pismu kojoj su fon der Lajenovoj uputili grčki i poljski premijeri, navodi se da je PVO "značajna slabost" u evropskoj bezbednosti, kao i da ih je sukob u Ukrajini "naučio lekcijama koje se više ne mogu ignorisati".

Povećanje proizvodnje jeftinih dronova velikog dometa, koje Rusija sve češće koristi u Ukrajini, dodatno je doprinelo zabrinutosti evropskih država, navodi "Fajnenšl tajms".

- Napadi na velikim daljinama više nisu svojstvo koje se može pripisati supersilama - rekao je jedan od sagovornika.

Međutim, uprkos svim strahovima i pokušajima da se stvori protivvazduhoplovna zaštita na nivou čitave Evrope, upitno je koliko je ovaj proces izvodljiv.

- Pokušaji da se unapredi komandna i kontrolna infrastruktura PVO u vlasništvu NATO-a,  nikada nisu urodili plodom - zaključuje Džek Vatling, istraživač sa londonskog instituta RUSI.