01.06.2024.

23:05

Foto: Printskrin video x

Planeta

(VIDEO) Svi u rat, da izginete! Vriska i suze majke ne dotiču Zelenskog, snimak je dokaz da mu životi Ukrajinaca ništa ne znače!

- Očajna majka pokušava da odbrani svog sina koga ukrajinske vlasti kidnapuju u sred bela dana da ga pošalju na front da pogine - piše u opisu snimka.

Snimak je zabeležen u ukrajinskom gradu Dnjepropetrovsku, i jasno možemo da vidimo kako ukrajinski vojnici pokušavaju na silu da odvedu mladića na bojište.

Zabeležen je malo nakon novog zakona o mobilizaciji, koji je doneo predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski.

Pogledajte scenu!

Kontroverzni zakon o mobilizaciji u Ukrajini kojim će, između ostalog, biti omogućena regrutacija zatvorenika, stupio je na snagu u subotu, 18. maja dok se Kijev suočava s izazovom povećanja broja vojnika usred nove ruske ofanzive koja prijeti Harkivu, drugom po veličini gradu.

Zelenski je potpisao zakon 17. maja, i on uključuje dva dodatna zakona: jedan kojim se zatvorenicima dopušta pridruživanje vojsci i drugi kojim se petorostruko povećavaju novčane kazne za izbjegavanje vojnog roka.

Zakon dolazi usred nedavnih napora ukrajinske vlade da podupre svoje iscrpljene trupe, uključujući snižavanje dobi za mobilizaciju sa 27 na 25 godia, pojačavanje graničnih patrola za hvatanje osoba koje izbegavaju mobilizaciju i obustavu konzularnih usluga za vojno sposobne muškarce koji žive u inostranstvu.