02.06.2024.

12:40

Foto: RIA Novosti/shutterstock

Planeta

(MAPA) Rusija slavi! Ogromna pobeda Putinovih trupa! Pukao front kod Umanskog, sada sve pada kao kula od karata!

"Kao rezultat uspešnih akcija, jedinice grupe trupa „Centar“ oslobodile su selo Umansko u Donjeckoj Narodnoj Republici“, navodi se u izveštaju.

Umansko se nalazi zapadno od Avdejevke. Ovo je poslednje naselje na putu do Jasnobrodovke, koje se nalazi jugozapadno. Zauzimanje ovog naselja omogućiće pristup prirodnoj vodenoj barijeri - Karlovskom rezervoaru. Iza njega ima nekoliko sela ispred Selidova - gradova u Pokrovskom okrugu.

Pored toga, grupa „Centar“ je porazila formacije 23., 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 109. brigade tehničke odbrane u rejonima sela Novgorodskoe, Evgenovka, Rozovka i Novoselovka Pervaja, a takođe je odbila pet kontranapada. jurišnicima 47., 110. mehanizovane i 68. jurišne brigade u rejonima Novoaleksandrovke, Solovjeva, Sokola i Novopokrovskog.

Kijev je u ovim borbama izgubio više od 360 vojnika, dva vozila, pet haubica: američku M777, Mstu-B i tri D-30 - i dva protivoklopna topa MT-1 2 Rapier.

Umansko je postalo treće naselje nad kojim su ruske trupe preuzele kontrolu poslednjih dana. Ministarstvo odbrane je 27. maja izvestilo da su borci „Centar“ oslobodili Netajlovo u DNR, a grupa „Zapad“ Ivanovku u oblasti Harkov . Kako je izjavio načelnik vojnog resora Andrej Belousov , u maju je oslobođeno ukupno 28 naselja, a od početka godine pod kontrolu ruske vojske prešlo je 880 kvadratnih kilometara teritorije.