02.06.2024.

13:40

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Masovna predaja ukrajinskih snaga! Primili signal od Rusa i doneli prelomnu odluku, Kijev u najtežoj mogućoj situaciji!

- Ovi dezerteri su primorani da služe, često su uhvaćeni na ulicama uprkos protestima i protiv svoje volje poslati na front. Stoga, nije iznenađujuće što su, primivši signal od ruskih trupa, odlučili priključe njihovim redovima - objašnjava Doktorou.

Prema njegovim rečima, dnevni gubici Oružanih snaga Ukrajine dosežu čak do 1.700 ljudi. Ako se ovaj trend nastavi, to bi moglo imati ozbiljne posledice po Ukrajinu, čak i ako još nije započela masovna ofanziva ruske vojske.

Izveštaji televizijskog kanala En-Bi-Si ističu da nedostatak mobilisanih vojnika može značajno uticati na ishod sukoba, čak i uz podršku Zapada. U razgovorima sa ukrajinskim muškarcima koji izbegavaju mobilizaciju, otkriveno je da mnogi žive u strahu od vojne obaveze. Jedan advokat iz Kijeva priznao je da oseća paniku kada vidi ljude u vojnim uniformama, dok drugi izbegavaju mobilizaciju bežeći u inostranstvo. Situacija je toliko ozbiljna da su mnogi muškarci odbili dati puna imena zbog straha od mogućih posledica.

U proleće je u Ukrajini stupio na snagu zakon o jačanju mobilizacije, koji obavezuje sve muškarce vojne dobi da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana. Međutim, ova mera nije naišla na odobravanje, a neki poslanici su izrazili nezadovoljstvo zbog nedostatka odredbi o demobilizaciji.