02.06.2024.

16:10

Foto: Twitter printscreen

Planeta

(VIDEO) Strašno razaranje! Rusi spržili ceo ukrajinski rov! Probijeno snažno uporište kijevskih snaga, nije im bilo spasa!

Kako se može videti na snimku koji su objavile ruske snage, gotovo ceo rov sa pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine zbrisan je u žestokom udaru ruskih projektila.

Teški raketni sistem TOS-2 „tosočka“ ruske grupe snaga „Istok“ uništio je uporište Oružanih snaga Ukrajine na području Ugljedara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ovaj sistem može da ispali do 18 termobaričnih granata prilikom uništavanja položaja ukrajinske vojske, a ruski inženjeri rade na stvaranju novog teškog raketnog sistema TOS-3.

Prema saopštenju Ministarstva, očekuje se da će on biti opremljen lanserom još većeg dometa.

U saopštenju ruskog resora naglašava se da vojnici koji upravljaju sistemom ispunjavaju borbene zadatke danonoćno, uništavajući uporišta i komandne punktove, vojnu tehniku i druge važne ciljeve. Posada sistema koordinate ciljeva dobija od vazdušne izviđačke grupe.

- Glavnu opasnost po posadu TOS predstavljaju neprijateljski FPV-dronovi - ispričao je strelac vatrene podrške sa pozivnim imenom „Ustav“.

Kako bi se izbegli napadi protivničkih dronova, lanser pokrivaju druge vrste oružja, a nakon dejstvovanja po neprijateljskim položajima, vojnici operativno sakrivaju TOS u šumi, navodi se u izveštaju MO.

TOS-2 je prvi put predstavljen širokoj publici na Paradi pobede u Moskvi juna 2020. godine. Na projektovanju „tosočke“ radili su tokom 2016-2018. godine stručnjaci tulskog NPO „Splav A.N. Ganičev“. „Tosočka“ je proizvedena u permskom preduzeću „Motovilihinske fabrike“.

„Tosočka“ je nastavak linije sovjetskih i ruskih teških raketnih sistema TOS-1 („Buratino“) i TOS-1A („Solncepek“).

Za razliku od prethodnika koji su bili napravljeni na guseničnoj bazi, TOS-2 je ugrađen na troosovinsku šasiju točkova 6h6 vozila „Ural-63706“ sa oklopnom kabinom. Ovo rešenje je povećalo nivo manvarske sposobnosti i brzinu kretanja lansera.