02.06.2024.

19:00

Foto: EPA

Planeta

Šef Pentagona požurio u Singapur, tamo ga čekao Zelenski! Ovo nije dobro, uz Ameriku i Ukrajinu stoji još 50 zemalja!

- Sastao sam se sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom. Ključna tema razgovora bile su odbrambene potrebe Ukrajine, jačanje ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane, isporuke aviona F-16 i priprema bilateralnog sporazuma o bezbednosti - napisao je Zelenski na svom Telegramu.

Sa svoje strane, portparol američkog Ministarstva odbrane, general američkog vazduhoplovstva Patrik Rajder, izjavio je da je "Ostin pružio najnovije informacije o vojnoj pomoći SAD da bi se zadovoljile potrebe Ukrajine" i "ponovo potvrdio posvećenost kontinuiranoj aktivnoj podršci koalicije koja uključuje više od 50 zemalja".

Ostin i Zelenski su, prema Rajderovim rečima, takođe "obećali da će dodatno ojačati strateško partnerstvo u oblasti odbrane između Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine".

Zelenski je takođe zahvalio predsedniku SAD Džozefu Bajdenu za donošenje "odluke o odbrambenim udarima američkim oružjem" na teritoriju Rusije.

Pentagon je 30. maja potvrdio da je američka administracija dozvolila napade američkim oružjem na rusku teritoriju tokom kontrabaterijske borbe.